Am început să citesc cartea #4 pe 2012, a lui Carnegie – How to win friends and influence people, carte care apropo am mai citit-o prin 2008 dar sfaturile din cartea asta sunt tot timpul valabile. Și mi-am dat seama ce pierdere serioasă poate fi faptul că învățământul e la pământ. Nu îmi pare rău de mine, îmi pare rău de vârfurile fiecărei generații care se pierd. Și se pierd pentru că sistemul e învechit. Nu greșit, ci doar învechit.
Și este exact cum zice Sir Ken Robinson. Învățăm oamenii bine doar cele mai importante materii, care sunt aranjate ca într-o piramidă. Matematica, limba nativă, limba străină și după mult în spate sunt arte, sporturi sau alte viitoare meserii.
Despre Robinson am auzit prima oară anul trecut la un curs de antreprenoriat și project management la CCIAT. Asta cred că a fost singura chestie utilă care mi-a rămas de atunci. Merită să răpiți 15 minute să îl ascultați. Pe lângă exemplele geniale despre copii lui sau prieteni, omul este inspirațional.
Cele 2 filme cu prezentările lui de la TedX din 2006 și 2010 au strâns 200 de milioane de views din 150 de țări.
Ăsta din 2006 are ca subiect – School kills creativity
Cel din 2010 e ca o continuare după sucessul imens avut cu primul.
Scoala omoara creativitatea http://t.co/LBYmhO15 un Ted video foarte reusit
nu uita si religia e importanta la noi ;))
Da, dar e doar o ora pe saptamana. Nu se insista asa mult 🙂
Am vazut si eu prezentarea de care zici, cred ca cea din 2006, pt ca am vazut-o cam de mult. 100% de acord cu el si cu ce zici, eu as spune ca sistemul trebuie regandit – de fapt ce scop are el, de a propulsa tineri spre facultate sau pentru a pregati pentru o viata. De ex, de ce nu inveti la scoala cum sa dai primul ajutor, ce pericole exista prin casa (gaz, electrocutare, etc) si cum sa te feresti, cum sa te comporti in societate sau intr-o padure daca esti la drumetii… lucruri de viata, nu neaparat teorie. Ar fi o gramada de exemple din astea de dat, am zis doar ce mi-a trecut acum prin minte. Mi se pare firesc sa nu ai facultate, nu toata lumea are nevoie de studii superioare, dar mi se pare ingrijorator ca cineva care termina liceul sa nu stie la propriu pe ce lume traieste, sa n-aibe macar o intelegere sumara a fenomenelor meteo sau astronomice care ne privesc direct, ce se intampla la un cutremur, cum sa te comporti, etc…
@Vali – educatia religioasa sa si-o faca fiecare acasa dupa cum crede de cuviinta, eu nu sunt de acord cu religia in scoli.
În viziunea mea creativitatea nu este de sine-stătătoare, ci se bazează pe cunoştinţele acumulate în prealabil. Poţi crea ceva nou doar dacă eşti conştient de ceea ce deja există, şi mai mult, îl înţelegi. Iar aici rolul educaţiei este esenţial.
Eu cred ca creativitatea depinde foarte mult de perspectiva pe care o persoana reuseste sa o aiba asupra vietii/produsului/serviciului.
Nu cred ca trebuie sa ai scoala ca sa fii creativ. Dar sunt sigur ca scoala ajuta sa o evidentiezi
De acord, Daniel, creativitatea depinde de perspectiva pe care o ai asupra unui domeniu. Dar viziunea o dobândeşti prin studiu şi curiozitate, nu printr-o revelaţie divină. Toţi cei care au reuşit să inoveze, au reuşit tocmai pentru că au înţeles neajunsurile domeniului abordat şi au avut cunoştinţele necesare penru a putea veni cu o soluţie. Evident se poate dobândi ceea ce numeşti tu viziune şi fără educaţie instituţionalizată dacă eşti suficient de curios şi sârguincios, dar, cel puţin în experienţa mea, o educaţie bună pune bazele unei viziuni personale tocmai prin sintetizarea viziunilor canonizate a altora.
Şi aici intră în discuţie şi educaţia religioasă amintită de Sirg. Consider că nu poţi avea o viziune completă asupra lumii fără noţiuni elementare de teologie, chiar şi ateu fiind. Deci, măcar din perspectiva culturii generale, nu văd ce prejudiciu aduce un minimum de educaţie religioasă. Eu de exemplu chiar aş fi dorit să învăţăm noţiuni şi din dogmatica altor religii, nu numai a noastră, cum ar fi cea a catolicilor, a ortodocşilor sau chiar a musulmanilor (eu sunt protestant reformat).
Si eu sunt de acord! Dar tot consider ca viziunea poate sa existe fara formari educationale sau profesionale.
Mie nu mi se pare deloc un cliseu expresia „think outside the box” 🙂
Dar da. Scoala e un element important si sunt sigur ca ajuta foarte mult si creativitatea 🙂
Se pare că punctele de vedere nu sunt atât de îndepărtate, ceea ce e bine 🙂 Sunt de acord cu „think outside the box”, doar încercam să subliniez faptul că pentru a putea realiza acest lucru, este mai întâi nevoie de „understanding the particularities and observing the limits of the box” (dacă tot e la modă limba lui Shakespeare şi Chaucer)…
Nu neg necesitatea reformei educaţionale, dar sistemul curent nu mi se pare chiar atât de prost precum mulţi încearcă să mă convingă. Sunt multe cunoştinţe care elev fiind ţi se par oarecum inutile, dar odată ce te maturizezi le realizezi rostul şi utilitatea.
Problema fundamentala sunt resursele. Atata timp cat nu poti pune la dispozitie elevului/studentului conditii decente pentru a face macar un sport la un nivel ridicat, de a avea un atelier unde poate sa devina „creativ” cand vine vorba de arta, sistemul scoate pe banda rulanta programatori si economisti. Atat. Sportivii cu performante recente nu au fost impulsionati de scoala publica 🙂
Da, acesta chiar este o problemă, însă cred că ţine mai degrabă de implementare decât de principiile educaţiei în sine. Sunt multe domenii în România noi unde este suficient loc de îmbunătăţire.
Eu am avut norocul să urmez o şcoală destul de serioasă, unde profesorilor chiar le păsa de soarta şi educaţia noastră, iar conducerea s-a străduit să investească în infrastructură şi să încurajeze activităţile extracuriculare: am avut ziar şcolar, radio şcolar, s-au organizat zilele şcolii, tabere etc. Sunt însă conştient că această seriozitate s-a datorat într-o oarecare măsură şi statutului nostru minoritar, care te obligă în mod constant să te străduieşti mai mult decât membrii societăţii majoritare (am fost elevul singurii şcoli cu predare în limba maghiară din Timişoara).
Felicitari, esti printre cazurile norocoase. Sala noastra de sport de la generala era cat o sala de curs si dotarile erau de prin anii 80.