Ce trebuie să știi despre Budapesta

Nu e prima nici ultima oară când mergem. E un oraș care mie îmi place și e pregătit pentru oameni din punct de vedere turistic.

O să încerc să acopăr câteva chestii pe care trebuie să le știi dacă mergi la Budapesta:

Vinieta
Cel mai bine e să îți cumperi vinietă pentru Ungaria din Mako. Dacă o cumperi de la vamă, pe partea românească e 15 euro, partea ungurească 4000 HUF (aprox. 13 euro) și în benzinăria din Mako e 2975 HUF (aprox. 10 euro). Este doar pe 10 zile, nici una mai mică.
Benzina
În momentul ăsta benzina e mai scumpă la ei, ajunge pe la un aprox. 6 lei. Nouă ne-a ajuns un plin dus întors, cu mers decent.
Transportul în comun
Transportul în comun după cum am mai subliniat e extraordinar de dezvoltat. Sunt tichete pe 1 sau 3 zile pentru turiști.
Tichetul pe zi este 1550 HUF (5 euro) și tichetul pe 3 zile e 3500 HUF (aprox. 11 euro).
Parcarea.
Cred că toată lumea se întreabă dacă parcarea este gratis în Budapesta. Da, parcarea e gratis în weekend. Vineri seară de după ora 18:00 se poate parca pe orice stradă care nu are semne sau contractanți privați. E destul de lejer, dacă ajungi vineri seara sau sămbătă te-ai scos.
Există parcări private, cam 0.5 euro pe oră. Nu știu exact ce oferte au pentru mai multe ore.
Restaurantele
Ungurii mânăncă mai condimentat decât suntem noi românii obișnuiți. Măncărurile clasice sunt bune, nu sunt mari diferențe în afară de condimente. Prețurile pe Vaci Utca la restaurante sunt OK. Toate au meniul afișat afară.
Shopping
Sunt o grămadă de mall-uri în oraș. Dar dacă nu vrei mainstream pe Vaci Utca sau altă zonă, du-te la Premier Outlet. Un orășel de magazine cu prețuri bune.
Băi termale
Du-te la băi termale în Budapesta. Ungaria este o țară de ștranduri. În Budapesta sunt Szecheny si Romai care sunt renumite pentru băile lor. Dă-ți.

Și niște poze trase în weekend:

Poza cu Pod Budapesta Parlament Budapesta

Palat Budapesta Palat Budapesta

Patinoar Budapesta Patinoar Budapesta

Muzeul Transporturilor Budapesta Muzeul Transporturilor Budapesta

Muzeul Transporturilor Budapesta Muzeul Transporturilor Budapesta

22 thoughts on “Ce trebuie să știi despre Budapesta

 1. Foarte misto scris – o singura obiectie – si pe Vaci exista „baieti destepti” la restaurante, nu trebuie marsat la oferte gen „meniu, 3 feluri, traditional unguresc”, portiile sunt minuscule, iar pentru apa plata vei plati mai mult ca pe meniu :)))

 2. Nu știu de ce, dar fază cu vigneta pe 4 zile încă foarte ciudată din punctul meu de vedere. Ultimele 2 dăți când am fost am găsit decât o dată pe 4 zile, restul numai pe 10 zile. De asemenea, în noiembrie, am avut la dus vignetă pe 4 zile, și la întors în decembrie pe 10 zile (nu aveau pe 4 zile la benzinăria respectivă).

  Probabil n-au voie să dea de 4 zile peste week-end sau nu toate benzinăriile vând pe cea de 4 zile. Cine știe…

 3. @Lux Problema e ca totul se intampla digital. Nu e ca si cum ”nu mai am vignete printate”. Deci probabil ca e o chestie de weekend, sau se poate doar pentru tiruri sau transport de persoane 🙂

 4. Știu că totul e digital, dar nu știu de ce nu toți dau pe 4 zile. Ce am observat e că unii nici măcar nu afișează tabelul cu vigneta.

  De tiruri nu poate fi vorba, că tirurile au cu totul alte tarife și variante, inclusiv varianta cu o singură zi (care e și la noi exclusiv pentru tiruri).

  Oricum, tare aș vrea să văd enigma elucidată 😀

 5. @Dani, @Luxian dupa noile reglementari, cea mai convenabila, ieftina varianta pentru categoria D1 (autovechicul, fara remorca si alte cele) este cea de o saptamana (10zile). Scrie chiar si pe wikipedia. Si costa 2975 HUF. Atat am platit si noi.

  Nu spun ca in 2011 nu a fost pe 4 zile, ca si din aia ne-am luat anul trecut, dar acum e 2012.

  http://www.autopalya.hu/02Ematrica/01Dijtablazat2012 inca un link pentru confirmare

  1. Bună Ionita,

   Parcarea în weekend este gratis în Budapesta, după cum vei și vedea pe contoarele lor. În principiu prețul depinde de zona în care vrei să parchezi și se poate plăti la parco-metrele de pe fiecare stradă. Mai există și parcări private dar și aici depinde în ce zonă găsești.

   Sper să te fi ajutat răspunsul meu! Dă-mi un email pe dan@danielsima.ro dacă mai ai alte întrebări 🙂

 6. Salut!
  Interesante informatiile!
  In cursul saptamanii, exista vreo sansa sa lasi masina personala pe vreo straduta ceva mai departisor de centru, fara plata?
  Avem un copil mic iar hotelul e estul de departe de centru….

 7. Ceau Vasile,

  Transportul în comun e foarte dezvoltat. Mai bine lăsați mașina la hotel și mergeți cu metroul spre centru,

  Sunt sigur că se pot cumpăra tichete pe zile de parcare, dar nu știu dacă v-ar merita. În plus, e aglomerat, mare nebunie 🙂

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: