Ce trebuie sa stii daca mergi in Polonia – Cracovia

Am rămas dator cu recenzia despre scurta excursie din Polonia.

Drum
Am mers cu mașina ruta dus Timișoara – Budapesta – Bratislava – Zilina – Cadca – unpic prin Cehia – Auschwitz (vezi că se numește Oswiecim defapt) dar am prins o coadă de kilometri prin Cehia la graniță, deci la întors am evitat și ne-am intors prin Katowice.

Nu ne-am dus pe drumul scurt pentru că nu e autostradă (doar prin Ungaria) și este drum prin munți aproape toată Slovacia. Recomand evitarea, cel puțin din ce zice lumea care merge pe acolo.

În medie cu opriri cam 11 ore am făcut.

Taxe + cheltuieli pe drum
Vinieta Ungaria 8,5€ + Slovacia 10€ (au trecut la euro) + 3 plinuri de benzină la media de consum 7.
Benzina era apropiată ca preț în Polonia, în Ungaria si Slovacia mai scumpă decât la noi.
În Polonia moneda este Zloty, mai puternic ca leul, 1.1 ca proportii.

Cazare
Am găsit oferte bune care din păcate deși sunt la nivel de 3 și 4 stele nu aveau parcarea inclusă. Când am rezervat eram grup măricel și am fost constrânși la doar câteva dintre ele. Best Western-ul la care am stat era destul de departe de centru dar fiind cu mașina nu ne-a durut prea tare.
Parcarea la hotel a costat 30 zloty pe zi, cam 33 de lei. Asta este :).

Parcarea / Transportul în comun

 • În prima zi, am parcat în centru pe străduțe lăturalnice și am fost atenționați de băieții care vindeau chestii turistice, printre care și parcare privată că amenda este 300 de zloty și ne blochează roțile. Ne-am plimbat puțin prin zonă și am găsit mașini cu mai multe amenzi în geam, vechi de 14 zile, neblocate și cu amenzi de doar 50 de zloty pe zi. Deci e OK, cu încredere puteți parca. Parcarea privată în zonă este cam 5 zloty/oră.
 • Nu am folosit deloc transportul în comun. Zonele turistice sunt destul de concentrate, am lăsat mașina zilnic cam în același loc și făceam ture pe jos. Nu au metrou, sistemul de autobuze părea să fie cel mai dezvoltat.
 • De vizitat
  Sunt 3 zone importante de vizitat. Centrul (Rynek Underground, bisericile, Piața veche-târgul, Palatul Barbican, Casa muzeu a lui Papa Ioan Paul al II-lea), Castelul (catedrala lui Papa Ioan paul, muzeul cetății, muzeul catedralei și cripta lui Lech Kaczynsky – președintele lor care a murit în accident de avion în Rusia) și cartierul evreiesc (neapărat fabrica lui Schindler, ghetoul evreiesc, rămășițele zidului, vechea farmacie evreiască, centrul cartierului, sinagoga veche). Aici recomand o pauză de înghețată cu specific evreiesc.

  Prețuri
  Foarte decente, în comparație cu orașele mari sau foarte mari din Europa. Cu 50,60 de lei/zloty mâncai 2 feluri de mâncare în centru.

  Atenție, se mânâncă foarte condimentat si sarat. Se folosește mult piper cam la orice reteta.

  Shopping
  Trupa cu care am fost a rămas la plecare la unul dintre outleturile din Cracovia. Au stat peste 4 ore și s-au întors cu o grămadă de chestii. Foarte mulțumiți de prețuri.

  Oamenii
  Mai toată lumea știe engleză, filmele sunt dublate cu delay (se aude și vocea originală). Aici se vede faptul că au contact cu turiști și cu engleza la televizor.

  Sfaturi

 • Merită excursia. Chiar e foarte dezvoltată Polonia, e curată și pare o versiune mai frumoasă a ce am putea să avem și noi pe meleagurile noastre. Peste tot au făcut muzee, circuite turistice, până și Holocaustul reușesc să îl comercializeze foarte bine.
 • Dacă mergeți cu mașina, căutați neapărat hotel cu parcare inclusă. Cracovia a crescut enorm ca și populatie și orasul a rămas la propriu mic ca și infrastructură pentru zona centrală. Parcarea a devenit o comoditate scumpă la ei.
 • Nu vă aruncați la primele magazine de suveniruri care le vedeți. Sunt peste tot, au cam aceleași lucruri. Dacă vreți chestii mișto, faceți o tură prin centru la vechea piață. E plină de hand-made-uri, suveniruri  și chestii ideale de luat cadou.
 • Dacă chiar vă plictisiți, la 10 km este o salină impresionanta (Wieliczka), aveți una dintre cele mai mișto stațiuni de ski din zonă la Zakopane (100 de km) si Auschwitz la 60 de km.
 • Vă las cu câteva poze făcute pe acolo. Dacă aveți nevoie de alte informații când mergeți încolo, știți la ce adresă mă găsiți 🙂

  [nggallery id=10]

  Nu uita că mai poți citi despre ParisRomaMilanoBudapestaMuntenegru sau Praga.

  5 thoughts on “Ce trebuie sa stii daca mergi in Polonia – Cracovia

  1. Buna ziua.
   Intentionez sa vizitez Cracovia in aceasta primavara. Cate zile considerati ca sunt necesare pentru a cjuprinde tot ce merita de vizitat ?
   Multumesc

  Lasă un răspuns

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  %d blogeri au apreciat: