Mulți dintre voi sunteți deja la grătar și asta e foarte bine. Relax, you have plenty of time! 🙂
Eu de abia anul ăsta am citit prima oară despre Ziua Muncii și semnificația ei.
Este o comemorare a victimelor de la o grevă în Chicago din 1890. Destul de ciudat că tot globul o sărbătorește, în afară de U.S.A., adică unde s-a întâmplat greva, Elveția(clasic) și Australia.
Dar da, și americanii au Labor Day, care e undeva prin Septembrie. Fără scandalul de la Chicago de atunci, ora de lucru probabil ar fi avut între 10 și 16 ore, în funcție de țară.
De ce v-am scris explicația? Ca cei înguști la minte care tot zic că e o sărbătoare comunistă să stea liniștiți.
Și, apropo de comunism:
Noi in anul 2012… http://t.co/ZVl5lgL8
Dar e o sărbătoare comunistă! Ce te face să crezi că n-au existat oameni sau grupuri care să susțină principii comuniste și înafara fostului lagăr sovietic?
Cum poți să consideri sărbătoare comunistă o revoltă care a fost în America, oameni care militau și protestau pentru drepturi mai multe? Da, dacă se întâmpla în Europa în blocul sovietic, sau dacă se întâmpla după 1900, când comunismul a început să fie înțeles, atunci mai ziceam.
Dar în condițiile astea, tot mai consideri Ziua Muncii o sărbătoare comunistă?
Citez din textul de pe wikipedia către care faci trimitere în articol: “Dar, în anul 1889, social–democrații afiliați la așa–numita Internațională a ll–a, au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internațională a muncitorilor. La 1 mai 1890, au avut loc demonstrații în SUA, în majoritatea țărilor europene, în Chile, Peru și Cuba.”
Către ce îți zboară gândul când auzi de Internaționala a II-a?
Intră aici ( http://en.wikipedia.org/wiki/First_International ). Poza cu Marx din partea dreaptă ți se pare importantă?
Mai departe, aici ( http://en.wikipedia.org/wiki/Comintern ) apare: “The Communist International, abbreviated as Comintern, also known as the Third International…”
Pe de altă parte, nu tot ce-i de proveniență comunistă este neapărat negativ. Dreptul universal la vot a fost promovat, susținut și adoptat la presiunea grupurilor de extremă stânga. Considerarea femeilor ca fiind egale în drepturi cu bărbații vine tot din aceiași zonă. La fel, drepturile minorităților naționale, religioase, sexuale, culturale ș.a.m.d. au fost mereu apărate și pe alocuri, impuse de extrema stângă a lumii politice.
Coraborat cu evenimentele din 1890 a prins amploare 1 mai. Că altfel crede-mă nu treceau 3 ani după ’89 și uitam de sărbătoarea asta.
Și da, sunt multe lucruri care comunismul le-a făcut foarte bine. Principiile mentalității de stânga sunt prea ”extremiste” și prost interpretate. 🙂
Când e vorba de-o zi liberă la iarbă verde, mici și bere, românii sunt mereu dispuși să sărbătorească; nu cred că ar avea o problemă de lungă durată nici cu Ziua Ungariei Mari dacă ar îndeplini aceste condiții.
Haha, ai dreptate 🙂