Scandalul ”Restaurant Amedeea” Timisoara

Deși nu sunt consumator, foarte rar am comandat de la ei mâncare, mi se pare tragi-comic ce se întâmplă ”Amedeea”. Povestea cât de cât pe larg o puteți găsi aici, dar eu vă dau pe scurt datele problemei:

1. O persoană, să îi zicem ”Alin” are un spațiu și deschide un restaurant acum câțiva ani. Nu îi merge foarte bine, așa că aduce pe cineva care să se ocupe, să îi plătească chirie și să se ocupe în continuare de restaurant.

2. OSIM și înregistrarea mărcii sunt străine pentru Alin, fiindcă oricum ce contează, cine știe cum decurge afacerea, poate dă faliment și am plătit aiurea câteva mii de lei pentru ”marcă înregistrată”.

3. ”Alina” care se ocupă de business și devine chiriașa lui, reușește să aibă un succes cât de cât OK. Face un site, un fan page pe facebook, strânge câteva mii de like-uri, câteva sute de vizitatori și cel mai probabil câteva zeci/sute de comenzi pe zi acasă sau la birou.

4. Ceva în această relație se rupe după 4 ani, cel mai probabil unul dintre ei având ceva de reproșat. Colaborarea se întrerupe, chiriașa pleacă cu bagajele, incluzând site-ul, facebook-ul și clienții, mutându-se în altă parte a orașului. Nu își deschide alt local, doar folosește baza de date pentru a trimite meniul zilei și comenzi acasă.

5. Alin face scandal, încearcă să închidă taraba Alinei, dar ceva nu pușcă. Alina a pregătit terenul, a deschis firmă în Insulele Virgine (nu înțeleg nici eu de ce, probabil pentru paradis fiscal?) și a înregistrat ”Amedeea” la OSIM. Alin se panichează și merge la ziare. Cel mai probabil aici se oprește totul.

Cine a greșit? Cine este defapt omul rău în această situație?

Părerea mea:

Alina e fată deșteaptă, care a fost sfătuită bine. Au fost atâtea țepe date la nivel înalt, cu furat de idei și business-uri (vezi povestea Facebook ca exemplu empiric) cât nici nu mă miră situația asta.

Domeniul e pe numele ei? Pagina de facebook pe contul ei? EA s-a ocupat în ultimii 4 ani să susțină restaurantuș și să atragă clienții? Dacă da, atunci e foarte normal ce s-a întâmplat.

Restul nu mai contează. Dacă nu te-a interesat cât de cât ca să ai un anumit control asupra business-ului, l-ai pierdut. Pur și simplu.

Voi ce părere aveți?

7 thoughts on “Scandalul ”Restaurant Amedeea” Timisoara

  1. Sunt de acord cu tine. Alin ăsta nici măcar nu a crezut în business-ul lui. A stat și s-a uitat la Alina cum trage greul și când femeia s-o fi săturat să lucreze pentru alții și s-a pus să-și vadă de treabă, repede s-a trezit Alin că de fapt e business-ul lui. După părerea mea chiar nu-i de condamnat femeia. A muncit, acum culege roadele.

  2. Din păcate, foarte mulţi au bani să deschidă afaceri cu potenţial şi foarte puţini reuşesc să le susţină “cu cap”. Sunt foarte dese cazurile în care un angajat ajunge să conducă un business mai bine decât însuşi patronul. E păcat pentru ce s-a întâmplat, dar e un semnal de alarmă şi pentru alţii care intenţionează/fac deja la fel. Nu e suficient să ai bani şi să îi investeşti, trebuie să şi munceşti pentru a dezvolta afacerea respectivă.

  3. e o tampenie sa ceara ala sa-i ramana numele si brandul. nu trebuia sa-l dea de la inceput ci sa-si rupa oasele sa tina businessul pe piata.
    chiar daca spre sfarsit nu am avut cea mai buna relatie cu cei de acolo nu s-a datorat in totalitate lor – am avut si eu o parte din vina – si pana la urma urmei despartirea a fost normala si amiabila.

  4. Nu va grabiti sa judecati lucrurile simplist. “Alin” a deschis restaurantul. Daca e vorba de Amedeea, firma ii apartine, indiferent cine a manageriat. Omul nu s-a priceput si a chemat pe altcineva.. e la fel ca in administrarea unei societati de stat care cere manager privat! Ce facem, daca merge bine il lasam pe ala sa plece cu firma cand ne certam? Sunt sigur ca timp de 4 ani lucrurile au mers ok intre ei.. nu suntem noi in masura sa judecam cine are dreptate intrucat habar n-avem despre relatia dintre ei si motivul pentru care a incetat.
    In schimb daca afacerea Amedeea apartine cu totul “Alinei”, nume si toata polologhia, doar locul in care se desfasura fiind al lui Alin, atunci mi se pare corect s-o transplanteze in alt loc si sa continue.. dar ma indoiesc ca e asa de simplu.

  5. Ok, e clar ca firma e inregistrata in afara tarii pt ca Registrul comertului de la noi nu i-ar fi permis un acelasi nume. Dar inregistrarea marcii la OSIM a fost o smecherie ingenioasa..

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: